Billede: Canva.com

Hvor Meget Fylder 4K Video? » Sådan Finder Du Ud Af Det

4K video kaldes også for Ultra HD 4K video. Skal du igang med at lave en video, skal du overveje kvaliteten af dine filer, da 4K video hurtig kan optage alt din plads på computeren. Selvom harddiske hele tiden bliver bedre og filer hele tiden begynder at fylde mindre, så skal du altså være opmærksom på, hvor meget din 4K video fylder.

Hvor meget fylder 4K video? Når du skal se, hvor meget en fil fylder på din computer, skal du blot holde musen hen over filen, og i nogle tilfælde højreklikke på filen og se, hvad der står under detaljer. En 4K video fil fylder rigtig meget, da det er et detaljeret format i høj kvalitet.

4K betyder at opløsningen er i 4000 pixels, og for få år siden lød dette helt vildt. Der er dog allerede snak om 8K og 10K opløsninger. 4K kameraet blev først udgivet omkring 2003, men ikke før 2010 begyndte YouTube at blive kompatibel med 4K videoer. Dette skyldtes, at de fleste kameraer var begyndt at optage i 4K, og selvom dette format fylder meget, er det altså blevet standarden.

De fleste harddiske er også gået fra at være gigabyte til terabyte, og folk kan gemme mere og mere i “skyen” uden problemer. Det er dog en god idé at have styr på, hvor meget plads dine 4K videoer fylder, da du hurtigt kan bruge alt pladsen på dit digitale lager, hvis du har for mange store 4K filer.

Gemmer du dine 4K filer i en folder, kan du se, hvor meget hele mappen fylder i hjørnet af folderen eller ved at trykke på detaljer. Du bliver ikke bedre til at lave video ved at lave videoer i 4K filer, men skal du fremvise på en stor skærm, kan du altså få et meget flottere billede med 4K opløsning.

4K har nemlig en fire gange så høj opløsning som Full HD, der var normen for ikke mange år tilbage. Nu er det 4K, og de fleste siger, at der går mange år før man begynder at bruge 8K og 10K, men hvem kan sige det med sikkerhed i disse dage?

Vær opmærksom på, at hvis du viser film på et 4K TV, kan det i nogle tilfælde se forfærdeligt. Nå, men det var ikke det, som denne artikel skulle handle om. Det essentielle var at fortælle, at dine 4K filer kan fylde meget, hvis du skal i gang med video. Det er dog blevet standarden, og det er derfor normalt, at folk der laver video render rundt med enten en masse eksterne harddiske eller har betalt for at få en masse ekstra plads i “skyen”.

Dette kræver dog, at man har adgang til internettet, og det kræver også en hurtig forbindelse, hvis man vil arbejde med 4K opløsninger, da de blandt andet fylder og kræver mere.

Vi håber, at du blev en smule klogere på 4K. Tak fordi du læste med og…

Vi vil også gerne sende et TAK til ZenseHome, der via støtte har gjort publiceringen af denne artikel til en virkelighed. ZenseHome hjælper danskere med at få et smartere og mere intelligent hjem, hvor du kan styre din belysning ved hjælp af Home Automation.

Skrevet Af: Jonas Klavsen

Passioneret videonørd, med en drøm om en karriere der er relevant for video og online.

komgodtigangmedvideo.dk